среда, 13 июня 2012 г.

Презентація послуг


Завдяки програмі «Бібліоміст» в Боромлянську сільську бібліотеку прийшли нові бібліотечні послуги з використанням Інтернету. Так 13 червня в приміщенні бібліотеки пройшла презентація цих послуг. На  якій були присутні  зав. відділом  культури і туризму РДА  Перетятько В.І.,директорка КЗ «Тростянецької РЦБС» Єфремова Л.М., голова Боромлянської сільської ради Романіка В.М.,   регіональний представник програми «Бібліоміст» у Сумській області  Пікулицька О.В. та користувачі сільської бібліотеки.

Відкрила презентацію директорка  КЗ «Тростянецька РЦБС» Єфремова Людмила Михайлівна яка розповіла про програму «Бібліоміст» про нові послуги  з використанням Інтернету, які надає  сучасна бібліотека. Потім  було надано слово  зав. відділом культури і туризму РДА Перетятьку В.І.,який  відмітив, що нарешті  і до сільських бібліотек прийшли послуги з використанням Інтернету, які так потрібні жителям села. С ільський голова подякував програму «Бібліоміст» за надання 2-х комп’ютерів  для сільської бібліотеки, які підключені  до всесвітньої мережі Інтернету.

Завідуюча сільською бібліотекою  Бондар Л.О. розповіла присутнім  про те, що в бібліотеці  створилося два об’єднання користувачів  Інтернету. Перше  об’єднання  займається  вивченням історичного минулого села Боромлі, а друге об’єднання займається пропагандою вирощування полуниці . Першим ,хто показав своє уміння користуватися  Інтернетом, був користувач бібліотеки Ворона І.І. Він цікаво розповів усім присутнім  про те, як правильно знаходити потрібну інформацію в Інтернеті. Зокрема , це була реклама сайту про ліки в народному побуті та реклама « Товари поштою».

      Перше об”єднання представила користувач бібліотеки Солоха Г.І. , яка розповіла про збір матеріалів про минуле і сучасне свого рідного села. Ініціатором створення сторінки в Інтернеті «Моє село, моя історія жива» є також користувач бібліотеки Вовк Сергій. Він постійно працює над поповненням сторінки в Інтернеті. А скільки він відвідав жителів села  в пошуках  фотографій, історичних довідок і інших матеріалів і їх уже більше 500 . Поськільки цих матеріалів уже багато , то він відкрив на своїй сторінці «В Контакті» кілька альбомів . Це  «Довоєнний період села», «Боромляни і війна», «Сільське господарство», «Освіта в селі», «ПМК-145», «Автоколона», «Лозомеблева фабрика», «Сільське споживче товариство», «Центр села», «Релігія в селі», «Спорт».

Галина Іллівна  захоплююче розповіла про деякі альбоми , зокрема про фотографії  собору Різдва Богородиці ,який знаходився в центрі села та Миколаївської церкви /до війни/ , яка знаходилася навпроти нинішніх  4-х поверхових будинків, які знайшли нещодавно. З великою цікавістю всі присутні розглядали фотографії центру села до війни та  в  50-ті роки. Глядачі знаходили на цих фото себе, своїх батьків, знайомих. 

Багато відгуків  від вдячних боромлян, які живуть далеко за межами  села, району, області і навіть України. Пишуть схвильовані листи вдячності  за збереження і демонстрацію фотографій про рідне село їхнього дитинства і юності на сторінку « В Контакті» ,«Однокласники» та  по « Skype». Всі присутні були вражені тим що під час презентації по  «Skype» вийшов на відеозв’язок наш земляк з м. Харкова , полковник у відставці Цехмістров В.В., який з душевним щемом говорив про рідне село,про людей села,про школу в якій навчався і був дуже вдячний  Галині Іллівні ,  Сергію Олександровичу і бібліотекарям  Людмилі Олександрівні та Антоніні Миколаївні за створену сторінку в Інтернеті.

Наступною сторінкою презентації  було вирощування полуниці в селі Боромлі. Зав. бібліотекою Бондар Л.О. надала слово  користувачу бібліотеки  Солосі Г.І., яка  розповіла про те , що на сайті Боромлянської сільської ради розповідається як і коли,  з» явилася полуниця в селі Боромлі. Давним–давно у 19-ст. селянин Скринька М.С. з одного з монастирів привіз саджанці  полуниці невідомого сорту . А в 1903 році селянин Лозовий завіз саджанці  сорту Шанплес. І з тих часів майже кожен двір у селі став вирощувати полуницю. У 1908 р. у селі була проведена виставка . У ній брали участь 80 боромлян. Експертна комісія  підвела підсумки конкурсної виставки. Всього було нагороджено 36 чоловік. Малу срібну медаль було вручено боромлянину Федору Скринці , сину Михайла Скриньки ,який перший завіз полуницю в село. Боромлянською полуницею ласували навіть при королівському дворі  Англії.    

Далі було надано слово користувачу бібліотеки Чінніковій Надії Олексіївні, яка довгий час займається вирощуванням полуниці . Цю справу вона успадкувала від батьків. Технологію вирощування полуниці вона черпає із Інтернету. В неї є друзі по спілкуванню в мережі, з якими вона обмінюється досвідом і саджанцями. 

Надія Олексіївна продемонструвала на фото сучасний процес вирощування полуниці на своїй земельній ділянці. Таких технологій вирощування в селі не було тому присутні задавали їй багато різноманітних запитань. На площі 50 арів вона вирощує декілька сортів полуниці . Робота важка, потребує багато зусиль,фізичної праці , тому вона через Інтернет придбала  сільськогосподарський  інвентар для обробітку землі. А з нових технологій вона застосовує крапельний полив та вирощування полуниці під агроволокном. Надія Олексіївна дуже задоволена інформацією яку знаходить  в Інтернеті. Всі присутні подякували її за дуже корисну інформацію і побажали придбати саджанці. На кінець презентації  вона всіх частувала полуницями десяти сортів. Полуниця була смачна і всі залишились задоволені.

Підсумки презентації підвела  регіональний представник програми «Бібліоміст» у Сумській області  Пікулицька О.В. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий